Barn- och elevhälsan

I Region Gotland kan du utvecklas och växa, både som individ och tillsammans med andra. När du arbetar hos oss bidrar du till att Gotland blir en ännu bättre plats för människor i livets alla delar. Vi gör varandra bättre.

Vilka är vi?

Barn- och elevhälsan är en central förvaltningsgemensam avdelning för förskolors och skolors barn- och elevhälsoarbete. Barn- och elevhälsans medarbetare är centralt anställda och arbetar i lokala barn- och elevhälsoteam på förskola, grundskola, särskola och gymnasium.
I Barn- och elevhälsan arbetar skolläkare, skolsköterskor, psykologer, kuratorer, hörsel-, syn-, tal - och specialpedagoger. Barn- och elevhälsan organiserar och ansvarar även för Region Gotlands sjukhuslärare och skolfamverksamhet som riktar sig till familjehemsplacerade barn.

Barn- och elevhälsan har främst ett hälsofrämjande och förebyggande uppdrag. Vår gemensamma lagstadgade huvuduppgift är att stödja elevernas utveckling för att klara skolans kunskapsmål och sociala mål. Elevhälsans medicinska insats (EMI) har dessutom uppdrag att erbjuda eleverna hälsobesök, ge eleverna hjälp med enklare sjukvårdsinsatser samt arbeta efter vårt medicinska basprogram.

Barn- och elevhälsan utgör en viktig del i skolans och förskolans arbete för att ge goda förutsättningar och miljöer för lärande, utveckling och hälsa. Vi ger kunskap på områden som t.ex. tal- och språkutveckling, funktionsnedsättningar, inlärningssvårigheter, normbrytande beteenden, stress, suicidrisk, fysisk- och psykisk hälsa, diskriminering, kränkande behandling, jämställdhet, livsstilsrelaterad hälsa, tobak/alkohol/droger, sex- och samlevnad, kriser och konflikter.
Vårt arbete utgår från ett salutogent perspektiv och den samlade elevhälsans mål är att skapa en så positiv lärandesituation som möjligt för eleverna.

Vi erbjuder ett utvecklande och varierande arbetsfält som inkluderar möjligheter att arbeta med relevanta förebyggande och hälsofrämjande specialintressen/ge specialistkunskap/kunskapshöjande insatser i form av föreläsningar, workshops, utbildningar och inspirationsträffar till berörda målgrupper.

Vi arbetar med evidensbaserade metoder som PAX i skolan, YAM (Youth aware of mental health), MHFA (Mental Health First Aid), ABC föräldragrupp (Alla barn i centrum) och samtalsmetoden MI (motiverande samtal/motivational interviewing).

Barn- och elevhälsan är en välfungerande och driven verksamhet som vill ge varje medarbetare möjlighet till personligt och professionellt växande genom att tillhandahålla en arbetsplats med gemenskap, lyhördhet och ta till vara initiativ, engagemang och ansvarstagande. Vi erbjuder friskvårdstimme/friskvårdsbidrag och vi har regelbundna organiserade gemensamma friskvårds- och trivselaktiviteter. Vi söker nu 1 kuratorer.

Följ Barn- och elevhälsan på facebook

Dina arbetsuppgifter

Du kommer att ingå i vår kuratorsgrupp som består av 15 kuratorer som har regelbundna kollegiala träffar och olika team-möten med fokus på kollegialt utbyte, likvärdighets-, kvalitets- och utvecklingsarbete. Kuratorsgruppen leds av egen gruppledare.

I uppdraget ingår att tillföra psykosocial kompetens som ett stöd i skolans pedagogiska arbete och i den övergripande planeringen av elevhälsans arbete. Du arbetar med att tillse att din kunskap om elevernas generella psykosociala hälsa och sociala situation tas till vara i elevhälsans och skolans arbete.

Som kurator bidrar du med kunskap till skolan om risk- och skyddsfaktorer för elevers hälsa, sociala situation, lärande, utveckling och ger kunskap om samhällets stödsystem. Det ingår också i uppdraget att bidra i arbetet med skolans struktur och organisation gällande värdegrund och likabehandling.

På rektors uppdrag utreder kuratorn och bedömer den sociala och psykosociala situationen för enskilda elever, bland annat som underlag inför beslut om särskilt stöd, vid upprättande av åtgärdsprogram och inför mottagande i grund- och gymnasiesärskola.

I kuratorns arbete ingår det att ge stöd,-motivations, - kris,-utredande,-och rådgivande samtal till enskilda elever och deras familjer relaterat till skolsituationen. Du ger också handledning och konsultation till skolans övriga personal.

Kuratorn arbetar tillsammans med skolläkare, skolsköterska, psykolog och övriga i skolans elevhälsoteam som leds av rektor.

Vem är du?

Du som söker har studerat socionomprogrammet eller annan universitetsutbildning som arbetsgivaren finner likvärdig och lägsta examen är filosofie kandidatexamen. Tjänsten kräver att du har körkort och tillgång till bil.

Meriterande är erfarenhet från liknande uppdrag. 

Vi söker dig som är lösningsfokuserad, initiativtagande, självgående, har god självinsikt och samarbetsförmåga. Som skolkurator ser vi att du som söker har kunskap i beteende- och samhällsvetenskap, såsom sociologi, juridik, psykologi och statsvetenskap samt socialt förändringsarbete och psykosocialt arbete.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde 2022-09-19 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Körkortskrav B
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100% eller enligt överrenskommelse
Ort Gotland
Län Gotlands län
Land Sverige
Referensnummer 2022/828
Kontakt
  • Maria Benczy, verksamhetschef Elevhälsan, 0498-269420
  • Anna Norrman, enhetsledare för skolkuratorer, 070-4477117
Publicerat 2022-07-01
Sista ansökningsdag 2022-07-15

Tillbaka till lediga jobb