Barn- och elevhälsan

Barn- och elevhälsan är en central förvaltningsgemensam avdelning för Region Gotlands skolors barn- och elevhälsoarbete. Barn- och elevhälsan har cirka 55 medarbetare vilka består av skolläkare, skolsköterskor, psykologer, kuratorer, fysioterapeut, hörsel-, synpedagog och logoped.

Barn- och elevhälsan har främst ett hälsofrämjande och förebyggande uppdrag. Vårt gemensamma lagstadgade huvuduppdrag är att stödja elevernas utveckling mot att klara skolans kunskapsmål och sociala mål. Elevhälsans medicinska insats (EMI) har dessutom uppdrag att arbeta enligt vårt hälsofrämjande och förebyggande medicinska basprogram.

Barn- och elevhälsan är en välfungerande och driven avdelning som vill ge varje medarbetare möjlighet till personligt och professionellt växande genom att tillhandahålla en arbetsplats med gemenskap, lyhördhet och ta till vara initiativ, engagemang och ansvarstagande.

Vi arbetar med evidensbaserade metoder som PAX i skolan, ABC föräldragrupp (Alla barn i centrum) och samtalsmetoden MI (motiverande samtal/motivational interviewing).

Elevhälsans medicinska insats (EMI) är en sammansvetsad grupp som består av 20 skolsköterskor, en skolläkare och en skolöverläkare. Vi har regelbundna yrkesgruppsträffar med fokus på kollegialt utbyte, likvärdighets, - kvalitets-/patientsäkerhets- och utvecklingsarbete. Skolsköterskorna är organiserade i mindre team som har regelbundna träffar, samarbetar och har kollegial handledning. Som nyanställd skolsköterska får du en mentor och en gedigen introduktion som anpassas utifrån dina och verksamhetens behov. Skolsköterskegruppen leds av en enhetschef med MLA ansvar (medicinskt ledningsansvarig skolsköterska med kvalitetsansvar enligt hälso- och sjukvårdslagstiftning).

Vi erbjuder friskvårdstimme/friskvårdsbidrag och vi har regelbundna organiserade gemensamma friskvårds- och trivselaktiviteter.

Dina arbetsuppgifter

Som skolsköterska arbetar du enligt vårt hälsofrämjande och förebyggande medicinska basprogram. Detta innebär att erbjuda hälsobesök med syfte att bedöma elevens allmänna hälsotillstånd, tillväxt, utveckling och inlärning. Erbjuda öppen mottagning dit eleverna kan söka själva och erbjuda enkla sjukvårdsinsatser. Bevaka elevernas vaccinationstäckning enligt Folkhälsomyndighetens vaccinationsprogram och erbjuda kompletterande vaccinationer vid behov.

Arbetet utgår från det salutogena perspektivet med tonvikt på det hälsofrämjande arbetet - vad som ger och bibehåller hälsa. Du arbetar genom din kunskap om hälsans bestämmelsegrunder, med fokus på vilket stöd som eleverna är i behov av i skolan och de faktorer som bidrar till elevernas lärande, välmående, utveckling och hälsa.

Som skolsköterska arbetar du tillsammans med skolläkare, kurator, psykolog och övriga i skolans elevhälsoteam som leds av rektor. I uppdraget ingår att tillföra medicinsk- och omvårdnadskompetens som ett stöd i skolans pedagogiska arbete och i den övergripande planeringen av elevhälsans arbete. Du arbetar med att tillse att din kunskap om elevernas hälsa tas till vara i elevhälsans och skolans arbete. Du ger handledning och konsultation till skolans övriga personal.

Vem är du?

Vi söker dig som är legitimerad sjuksköterska med specialistsjuksköterskeexamen/ magisterexamen med inriktning distrikt, hälso- och sjukvård för barn och ungdomar eller skolsköterska.

Vi ser det som meriterande för tjänsten om du har erfarenhet från liknande uppdrag. Arbetet som skolsköterska ställer krav på din förmåga att kunna planera och prioritera dina arbetsuppgifter. Eftersom vi arbetar i tvärprofessionella team är det även viktigt att du är bra på att samarbeta med andra för att tillsammans nå uppsatta mål. Det krävs också att du kan fatta egna beslut och ta initiativ till lösningar på situationer som kan uppstå.

Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 241101 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Körkortskrav B
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100% eller enligt överenskommelse
Ort Gotland
Län Gotlands län
Land Sverige
Referensnummer 2024/687
Kontakt
  • Lina Olsson, Enhetschef, 0737-658435
Facklig företrädare
  • Michaela Holmqvist, Vårdförbundet, 0704-476816
Publicerat 2024-08-26
Sista ansökningsdag 2024-09-15

Tillbaka till lediga jobb